| |     latinica | english  
Насловна
EU: PREGOVORI SA SRBIJOM POČINJU 21. JANUARA

SVIM DKP REPUBLIKE SRBIJE

Sačinio: Dejan Kostić

 

SRBIJA–EU 

EU: PREGOVORI SA SRBIJOM POČINJU 21. JANUARA

BRISEL, 20.12.2013 (Tanjug) - Lideri Evropske unije i formalno su danas odlučili da pregovore o pridruživanju sa Srbijom počnu 21. januara, i usvojili pregovarački okvir, saznaje Tanjug iz izvora u sedištu EU. Ovo predstavlja potvrdu zaključaka Ministarskog saveta, koji je ranije ove nedelje raspravljao o tim temama, uz preciziranje datuma, a oba stava bez rasprave su usvojena na samitu, na kome se okupilo 28 šefova država i vllada zemalja članica.

EU će na prvoj međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, koja označava početak pregovora, predstavljati Grčka, koja od 1. januara započinje šestomesečno predsedavanje Unijom. Otvaranje prvih poglavlja očekuje se u drugoj polovini naredne godine, a danas usvojeni pregovarački okvir predviđa da se prvo otvore poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, policije i osnovnih ljudskih prava. Sem toga, paralelno će biti otvoreno i poglavlje 35 (razna pitanja) u koje je Savet uvrstio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Okvir takođe predviđa da Beograd i Priština na kraju procesa pridruživanja Srbije EU potpišu "pravno obavezujući sporazum". Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je juče u razgovoru sa novinarima istakla da to ne predstavlja zahtev za formalnim priznanjem Kosova, a slične izjave su tokom ove nedelje dali i brojni drugi evropski zvaničnici.

Premijer Srbije Ivica Dačić je posle odluka ministara spoljnih poslova poručio da se radi o istorijskom događaju i izrazio uverenje da će Srbija brže od bilo koga drugog postati članica Evropske unije, a da će brzina napredovanja ka EU zavisiti od naše posvećenosti. On je istakao da je ono što je godinama i decenijama izgledalo kao san počelo da se ostvaruje, da Srbija sada sigurno ide u Evropu, a da aktuelna vlada nije samo otvorila vrata ka Evropi, nego je zakoračila u nju. "Najvažnije obećanje smo ispunili", poručio je nedavno Dačić.

I prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je juče da je "to tačka bez povratka". "Nadam se da će 21. januar biti jasan signal evropskim investitorima da dođu i ulažu u Srbiju", rekao je Vučić u intervjuu za američku agenciju Blumberg koja predviđa da bi otpočinjanje trebalo da podstakne investicije.

DAČIĆ: MOGUĆNOST UVOĐENJA VIZA ZA EU JE VELIKA OPASNOST

BEOGRAD, 19/12/2013 (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je mogućnost suspenzije vizne liberalizacije velika opasnost za zemlje zapadnog Balkana, jer je to jedno od najvećih dostignuća na evropskom putu. "EU je usvojila mogućnost suspenzije vizne liberalizacije kada iz pojedine zemlje dođe do drastičnog povećanja ilegalnih migranata ili takozvanih azilanata. Ta odluka stupa na snagu 9. januara i to je velika opasnost za zemlje zapadnog Balkana", rekao je Dačić u Budvi posle prvog dana Ministarskog foruma EU zapadni Balkan.

Dačić je naveo da značajan broj azilanata i dalje dolazi iz zemalja zapadnog Balkana naročito u Nemačku, saopštio je MUP Srbije. "Rekao sam da je paradoksalno da je Srbija uložila maksimalan napor da dobije otpočinjanje pregovora i, u formalnom smislu, za pregovore za članstvo, a da nam, sa druge strane, preti opasnost od suspenzije vizne liberalizacije zbog velikog broja ljudi koji traže azil u zemljama zapadne Evrope zbog ekonomskih razloga. Najveći broj su Romi i Albanci", dodao je Dačić.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova je istakao da Srbija ne može da primenjuje represivne mere. "Preduzećemo sve što možemo. Važno je i da zemlje EU preduzimaju mere skraćivanje roka za rešavanje pitanja azila", rekao je Dačić.

EŠTON: EU NIJE NAMETALA REŠENJA, NEZAVISNOST NIJE POMINJANA

BRISEL, 19.12.2013 (Tanjug) - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je danas mirovne napore predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, koji bi mogli da pospeše regionalnu stabilnost, prenela je agencija Frans pres. EU nije nametala rešenja, nezavisnost nije pominjana, poručila Eštonova. "Oni su pokazali spremnost da rade na važnim i teškim pitanjima, pri čemu je svaki poštovao svoju sopstvenu crvenu liniju, ali je i te kako bio svestan crvene linije onog drugog", rekla je Eštonova maloj grupi novinara.

Ona je izjavila da, posle 200 sati razgovora tokom 20 sastanaka u njenoj kancelariji u Briselu, posao koji su uradili premijeri Srbije i Kosova "uliva sigurnost za budućnost" na Balkanu. Kada su se Dačić i Tači prvi put sastali, podsetila je Eštonova, EU im je predala listu pitanja na kojima treba raditi kako bi se olakšao život običnim ljudima duž granice Srbije sa Kosovom, kao što je međusobno priznavanje školskih diploma ili registracijskih tablica. "Od samog početka smo veoma jasno stavili do znanja da se ne može reći "evo, ovo je plan EU". Morao je da postoji njihov plan", rekla je ona i dodala da su premijeri zato razmislili o tome šta im je važno i potom su to dodali listi.

Eštonova je napomenula da ona i njen tim deluju kao posrednici, intervenišući samo kada je to nužno i nudeći tehničku pomoć ukoliko je to potrebno, u formatu koji je "zaista dobro funkcionisao" i koji će EU nastaviti da primenjuje barem do isteka njenog mandata kasnije iduće godine. "Sastavši se ovde, za ovim stolom, oni su zaključili da je to dobar način za operisanje i da je ovo dobro mesto za to", kazala je Eštonova i istakla: "Sve dok oni budu želeli da to čine, to ćemo i činiti". Prema njenim rečima, premijeri Dačić i Tači se, pošto su proveli toliko vremena zajedno, "sada dobro međusobno poznaju. Zato je i njihova sposobnost da razgovaraju sve veća". Iako ostaju "u velikoj meri premijeri sa odgovornostima", Ešton smatra, kako je rekla, da su oni razvili poštovanje jedan prema drugom.

Visoka predstavnica EU je ponovila da pitanje formalnog priznavanja Kosova od Srbije nikada nije bilo zahtev u tom procesu, ali da će svi sporazumi koji su do sada postignuti, kao i oni koji budu postignuti u budućnosti, biti "obavezujući za obe strane", navodi francuska agencija. "Da vas podsetim da Kosovo nisu priznale ni sve članice EU i ovo pitanje nije nikada bilo preduslov za dijalog, već normalizacija odnosa", rekla je Ešton na brifingu za strane novinare, preneo je Radio Slobodna Evropa iz Brisela.

Na pitanje novinara da li će obaveza Srbije biti da kada uđe u EU ima definisane granice sa Kosovo, uz iziskivanje rešenje "tog pitanja (priznanje Kosova)", Ešton je navela da će se to pitanje rešavati u budućnosti. "To pitanje treba rešavati u budućnosti. U Beogradu svakako očekuju da to (ulazak u EU) bude brže nego što ste pomenuli 8 -10 godina", primetila je Ešton.

KiM

EU: MILONI ZA SRPSKE OPŠTINE NA KOSOVU

BRISEL, 20.12.2013 (Tanjug) - Evropska komisija odobrila je danas paket od 23, 5 miliona evra iz pretpristupnih fondova namenjen razvoju srpskih opština na Kosovu, a najveći deo ove sume otići će opštinama na severu, saopšteno je danas iz sedišta EU.

Zajedno s 15 miliona koji su izdvojeni u oktobru, evropska pomoć za infrastrukturne projekte i razvoj institucija iznosi ukupno 38,5 miliona evra, navodi se u saopštenju EK i naglašava da ova sredstva nisu deo pomoći Kosovu, koja iznosi 70 miliona evra. Komesar za proširenje Štefan File je tim povodom izjavio da EU na ovaj način odaje priznanje naporima koje su Beograd i Priština uložili u normalizaciju odnosa. “Ovaj novac će doprineti miru i stabilnosti u regionu i direktno će se odraziti na život građana”, poručio je File u saopštenju.

 

EKONOMIJA

VUČIĆ: SRBIJA SPREMNA ZA PREGOVORE S MMF

BEOGRAD, 19.12.2013 (Tanjug) - Srbija je spremna da idućeg meseca počne pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i želi da ukloni prepreke koje stoje na putu pregovora, izjavio je u intervjuu za novinsku agenciju "Blumberg Njuz" prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Neprofitabilno javno preduzeće Srbijagas, sa dugom od oko milijardu evra predstavlja teret za javne finansije i vlada radi na rešavanju tog problema, kako ne bi kočio pregovore sa MMF-om, rekao je Vučić.

"Blisko sarađujemo sa MMF-om od oktobra, i sada smo u poziciji da pocnemo pregovore o programu. Otvoreni smo u vezi sa rešavanjem postojećih problema. Pregovori mogu da počnu što pre, nadam se u februaru", poručio je on. Vučić je precizirao da Srbija želi "aranžman iz predostrožnosti koji bi pružio podršku planiranim reformama, uverio investitore da je bezbedno ulagati u Srbiju i omogućio povoljnije uslove finansiranja".

Srbija će 21. januara otpočeti pregovore sa Evropskom unijom, što bi trebalo da podstakne investicije, navela je međunarodna agencija sa sedištem u NJujorku. "To je tačka bez povratka. Nadam se da će 21. januar biti jasan signal evropskim investitorima da dođu i ulažu u Srbiju", rekao je Vučić. Bivši direktor MMF-a i savetnik vlade u Beogradu Dominik Stros-Kan, ohrabrio je vladu da pronađe rešenje i za RTB Bor, jedinog proizvođača bakra u Srbiji, navodi on, dodajući da vlada traži rešenje za 800 miliona evra vredan dug Srbijagasa, koji ta kompanija ne može da servisira.

Vlada će iduće godine potražiti kupce ili partnere za najmanje 153 kompanije koje zapošljavaju 58.000 ljudi, da bi se izbeglo njihovo gašenje, koje bi dovelo do skoka nezaposlenosti u zemlji gde je već svaki četvrti radno sposoban građanin bez posla. Očekuje se, rekao je on, da će nemačka kompanija Mercedes-Benc do marta sklopiti saradnju sa najmanje jednom farbrikom autobusa u Srbiji. U toku su i pregovori sa italijanskim proizvođačem čokolade Ferero o investicijama u poljoprivredi.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije rekao je da na pregovore sa MMF-om neće uticati eventualni prevremeni parlamentarni izbori. Agencija "Blumberg" procenjuje da bi rani izbori odložili pristup Srbije zajmovima Svetske banke vrednim 500 miliona dolara, koji su namenjeni jačanju srpskog budžeta i zdravstvenog sektora, kao i reformi katastra nepokretnosti.

Ekonomska prognoza za 2014. je možda pesimistična, ali troškovi zaduživanja Srbije sigurno neće rasti i privredni rast će iznositi najmanje jedan odsto, podstaknut daljnjim jačanjem automobilske industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i zaustavljanjem pada aktivnosti u građevinskom sektoru, rekao je Vučić za "Blumberg".


Верзија за штампу
Архива вести
НОВИНСКИ ЧЛАНЦИ
Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade
Polaganje venca na 9-ti maj
У Калгарију је 27. априла 2014. године, одржана манифестација освећења новосаграђеног храма "Свети Симеон Мироточиви"
MAJA GOJKOVIĆ – PREDSEDNIK NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE
Privredna komora
Kurtoazna poseta gradonacelniku gospodinu Jim Watson
Dan Zena u Parlamentu
Kanadsko - Srpske Privredne Komore
Parlamentarna grupa prijateljstva
Projekcija filma POGROM - Ten years later
KONAČNI REZULTATI PARLAMENTARNIH IZBORA
Izložba "Žene kroz vreme i nacije" akademske slikarke Marine Gavanski Zissis
Akademija srpske narodne igre "Bata Marčetić" iz Toronta odrzala koncert u Montrealu
Proslava Dana državnosti R. Srbije u Ambasadi u Otavi
PARLAMENTARNI IZBORI 2014
VUČIĆ ZA CNN: SRBIJA POTPUNO POLITIČKI STABILNA
VLADA OSNOVALA RADNU GRUPU ZA PREDSEDAVANJE OEBS-OM
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
POČELI PREGOVORI O ČLANSTVU, VELIKI DAN ZA SRBIJU I EU
VUČIĆ: SPREMNI SMO DA ISPUNIMO OBAVEZE ZA BOLJU BUDUĆNOST
Kurs srpskog jezika na Filoloskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области међународне сарадње за 2014. годину - пројекат превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике и културне делатности Срба у иностранству
EU: PREGOVORI SA SRBIJOM POČINJU 21. JANUARA
EU: PREGOVORI SA SRBIJOM POČINJU 21. JANUARA
PREGOVORI SA EU POČINJU 21. JANUARA
DAČIĆ - ISTORIJSKI DOGAĐAJ ZA SRBIJU
Dan primirja u prvom svetskom ratu
Poseta Scheer-u
Internacionalni sajam hrane
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU
STEFANOVIĆ I PREDSEDNIK KANADSKOG SENATA O JACANJU SARADNJE
STEFANOVIĆ: SPOLJNOPOLITIČKI CILJ SRBIJE PRIKLJUČENJE EU
Noel Kinsela: Srbija ce biti broj 29 u Evropskoj uniji
KANADSKA PRIVREDA ZAINTERESOVANA ZA ULAGANJA U SRBIJI
KANADSKI PARLAMENTARCI U POSETI SRBIJI
NIKOLIC: SRBIJA ISKRENO UŠLA U REFORME
Polaganje venca na spomenik Drugom svetskom ratu u Otavi
Izložba srpskih umetnika "6x5"
Betina izložba fotografija
Projekcija kratkometražnih filmova Nene Toth
Promocija knjige "Ti divni sanjari" Bojana Ž. Bosiljčić
Dan državnosti Republike Srbije
Izložba "Art for Water"
Festival ranog srpskog filma
Betina izložba fotografija
WaterCan manifestacija
Izlozba fotografija autora - Hadži Dušan Glušač i Trivko Tića Savić "Šeta(j)mo Srbijom"
Koncert folklornog ansambla "Miroslav Bata Marčetić"
Koncert Katarine Jović i Ane Drobac povodom Dana državnosti Republike Srbije u saradnji sa ambasadom Republike Srbije u Otavi