| |     latinica | english  
Насловна
Овера докумената
Оверу докумената, за употребу у Републици Србији, можете извршити на два начина:
 
- личним доласком у Амбасаду РС у Отави.   
 
Уколико лично долазите у Амбасаду РС у Отави можете извршити следеће овере докумената:
или
 
- уколико нисте у могућности лично да дођете, документ оверавате код било ког канадског нотара, а након тога надоверити печатом APOSTILLE. Списак овлашћених канцеларија за оверу докумената апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada.

ОВЕРА ПОТПИСА НА ПУНОМОЋЈУ ИЛИ ИЗЈАВИ

Овера потписа на приватним исправама на српском језику (пуномоћје, сагласност или изјава) за употребу у Републици Србији се врши у Амбасади на основу важећег идентификационог документа (пасош или лична карта Р. Србије или пасош Канаде). Потребно је да закажете термин и лично дођете у Амбасаду. Са собом понесите одштампано непотписано пуномоћје/сагласност/изјаву.

За додатне информације у следећим случајевима молимо да контактирате Амбасаду:

  • уколико давалац пуномоћја или наследне изјаве није способан да прочита и потпише исправу;
  • уколико давалац пуномоћја или наследне изјаве не зна српски језик.

Конзуларна такса за оверу једног потписа износи 65 CAD и плаћа се искључиво дебитном картицом.

Уколико давалац пуномоћја или изјаве није у могућности да лично дође у Амбасаду, приватна исправа се може потписати пред канадским нотаром а потом исту је потребно надоверити печатом APOSTILLE. 


НАДОВЕРА ОВЛАШЋЕЊА, САГЛАСНОСТИ И ИЗЈАВА ОВЕРЕНИХ КОД КАНАДСКИХ НОТАРА

Уколико нисте у могућности да дођете лично до амбасаде, овлашћење, сагласност или изјава могу бити оверени пред канадским нотаром, а затим, да би била важећа у Р. Србији надоверена печатом APOSTILLE.
Уколико се ради о:

  • овлашћењу за давање наследничке изјаве,
  • овлашћењу, изјави или сагласности у вези са куповином/продајом некретнине у Р. Србији

потребно је да своју исправу оверите код канадског нотара, затим надоверите печатом APOSTILLE. Списак овлашћених канцеларија за оверу докумената апостилом можете пронаћи на следећем линку: Global Affairs of Canada.


ОВЕРА НАСЛЕДНИЧКИХ ИЗЈАВА

Наследничка изјава је ваша изјава којом се прихватате, уступате ("прихватате се и одричете у корист...") или се одричете свог наследног дела иза покојног оставиоца у Р. Србији. Оставински поступак се води пред јавним бележником (нотаром) или пред судом у Р. Србији.

За странке које због удаљености нису у могућности да дођу лично у Амбасаду, препоручујемо да своју наследничку изјаву саставите у форми Овлашћења за давање наследничке изјаве. Овим овлашћењем ћете овластити особу у Р. Србији да пред јавним бележником/судом изјави вашу вољу.

Поступак овере овлашћења за давање наследничке изјаве у амбасади, детаљно је описан у делу Овера потписа на пуномоћју или изјави.

Поступак овере и надовере овлашћења за давање наследничке изјаве, детаљно је описан у делу Надовера овлашћења, сагласности и изјава оверених код канадских нотара.


ПУНОМОЋЈЕ У ФОРМИ ЈАВНОБЕЛЕЖНИЧКОГ ЗАПИСА

Пуномоћје у вези са некретнинама у Србији у форми јавнобележничког записа може бити сачињено у Амбасади. Неопходно је лично присуство даваоца пуномоћја који је потребно да се идентификује на основу важећег документа Републике Србије (пасош или лична карта) или канадског пасоша. Давалац пуномоћја је неопходно да поднесе нацрт пуномоћја које је сачинило квалификовано лице у Србији (адвокат). Пуномоћје треба да буде написано на српском језику ћириличним писмом. Пуномоћје се потписује у Амбасади. Конзуларна такса се плаћа у готовини и износи 95 CAD.

Поступак давања пуномоћја у форми јавнобележничког записа може да траје преко 30 минута. Амбасада препоручује да се за ову врсту услуге закаже термин путем e-mail-а или телефона. Такође, Амбасада препоручује да се пре доласка у Амбасаду (дан или два раније) нацрт овлашћења или изјаве достави у WORD формату заједно са копијом идентификационог документа путем e-mail-а consul.ottawa@mfa.rs.  


ОВЕРА ФОТОКОПИЈЕ ДОКУМЕНТА

У Амбасади се може оверити фотокопија документа. У том случају неопходно је дати на увид оригинални документ и копију истог. Конзулана такса за оверу фотокопије документа износи 48 CAD


УЗОРАК ИЗЈАВА И ПУНОМОЋЈА

Доњи обрасци имају сврху да послуже искључиво као узорак. Амбасада нема одговорност у погледу коришћења истих, односно саветује да пуномоћје или изјава буду сачињени од стране квалификованог лица.   

  • Изјава о признавању очинства (MS Word или PDF формат)
  • Овлашћење (MS Word или  PDF  формат)
  • Овлашћење за моторно возило (MS Word или  PDF формат)
  • Овлашћење за развод брака (MS Word или PDF  формат)

За додатне информације, молимо обратите се Конзуларном одељењу Амбасаде на е-маил consular.ottawa@mfa.rs

 

Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Конзуларна надлежност
Заказивање термина
еУправа
Плаћање и ценовник
Пребивалиште
Путне исправе
Овера докумената
Матичне књиге
Држављанство
Царина
Издавање виза
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Конзуларне услуге за држављане Црне Горе