| |     ћирилица | english  
Naslovna
Overa dokumenata

Overu dokumenata, za upotrebu u Republici Srbiji, možete izvršiti na dva načina:

- ličnim dolaskom u Ambasadu RS u Otavi.   

Ukoliko lično dolazite u Ambasadu RS u Otavi možete izvršiti sledeće overe dokumenata:

ili

- ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete, dokument overavate kod bilo kog kanadskog notara, a nakon toga nadoveriti pečatom APOSTILLE. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu dokumenata apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada.


OVERA POTPISA NA PUNOMOĆJU ILI IZJAVI

Overa potpisa na privatnim ispravama na srpskom jeziku (punomoćje, saglasnost ili izjava) za upotrebu u Republici Srbiji se vrši u Ambasadi na osnovu važećeg identifikacionog dokumenta (pasoš ili lična karta R. Srbije ili pasoš Kanade). Potrebno je da zakažete termin i lično dođete u Ambasadu. Sa sobom ponesite odštampano nepotpisano punomoćje/saglasnost/izjavu.

Za dodatne informacije u sledećim slučajevima molimo da kontaktirate Ambasadu:

- ukoliko davalac punomoćja ili nasledne izjave nije sposoban da pročita i potpiše ispravu;
- ukoliko davalac punomoćja ili nasledne izjave ne zna srpski jezik.

Konzularna taksa za overu jednog potpisa iznosi 65 CAD i plaća se isključivo debitnom karticom. 

Ukoliko davalac punomoćja ili izjave nije u mogućnosti da lično dođe u Ambasadu, privatna isprava se može potpisati pred kanadskim notarom a potom istu je potrebno nadoveriti pečatom APOSTILLE. 


NADOVERA OVLAŠĆENJA, SAGLASNOSTI I IZJAVA OVERENIH KOD KANADSKIH NOTARA

Ukoliko niste u mogućnosti da dođete lično do ambasade, ovlašćenje, saglasnost ili izjava mogu biti overeni pred kanadskim notarom, a zatim, da bi bila važeća u R. Srbiji nadoverena pečatom APOSTILLE.

Ukoliko se radi o:

  • ovlašćenju za davanje nasledničke izjave,
  • ovlašćenju, izjavi ili saglasnosti u vezi sa kupovinom/prodajom nekretnine u R. Srbiji

potrebno je da svoju ispravu overite kod kanadskog notara, zatim nadoverite pečatom APOSTILLE. Spisak ovlašćenih kancelarija za overu dokumenata apostilom možete pronaći na sledećem linku: Global Affairs of Canada.

 


OVERA NASLEDNIČKIH IZJAVA

Naslednička izjava je vaša izjava kojom se prihvatate, ustupate ("prihvatate se i odričete u korist...") ili se odričete svog naslednog dela iza pokojnog ostavioca u R. Srbiji. Ostavinski postupak se vodi pred javnim beležnikom (notarom) ili pred sudom u R. Srbiji.

Za stranke koje zbog udaljenosti nisu u mogućnosti da dođu lično u Ambasadu, preporučujemo da svoju nasledničku izjavu sastavite u formi Ovlašćenja za davanje nasledničke izjave. Ovim ovlašćenjem ćete ovlastiti osobu u R. Srbiji da pred javnim beležnikom/sudom izjavi vašu volju.

Postupak overe ovlašćenja za davanje nasledničke izjave u ambasadi, detaljno je opisan u delu Overa potpisa na punomoćju ili izjavi.

Postupak overe i nadovere ovlašćenja za davanje nasledničke izjave, detaljno je opisan u delu Nadovera ovlašćenja, saglasnosti i izjava overenih kod kanadskih notara.


PUNOMOĆJE U FORMI JAVNOBELEŽNIČKOG ZAPISA

Punomoćje u vezi sa nekretninama u Srbiji u formi javnobeležničkog zapisa može biti sačinjeno u Ambasadi. Neophodno je lično prisustvo davaoca punomoćja koji je potrebno da se identifikuje na osnovu važećeg dokumenta Republike Srbije (pasoš ili lična karta) ili kanadskog pasoša. Davalac punomoćja je neophodno da podnese nacrt punomoćja koje je sačinilo kvalifikovano lice u Srbiji (advokat). Punomoćje treba da bude napisano na srpskom jeziku ćiriličnim pismom. Punomoćje se potpisuje u Ambasadi. Konzularna taksa se plaća isključivo debitnom karticom i iznosi 95 CAD (načini plaćanja konzularne takse).

Postupak davanja punomoćja u formi javnobeležničkog zapisa može da traje preko 30 minuta. Ambasada preporučuje da se za ovu vrstu usluge zakaže termin putem e-mail-a ili telefona. Takođe, Ambasada preporučuje da se pre dolaska u Ambasadu (dan ili dva ranije) nacrt ovlašćenja ili izjave dostavi u WORD formatu zajedno sa kopijom identifikacionog dokumenta putem e-mail-a consul.ottawa@mfa.rs.   


OVERA FOTOKOPIJE DOKUMENTA

U Ambasadi se može overiti fotokopija dokumenta. U tom slučaju neophodno je dati na uvid originalni dokument i kopiju istog. Konzulana taksa za overu fotokopije dokumenta iznosi 48 CAD (načini plaćanja konzularne takse).   


UZORAK IZJAVA I PUNOMOĆJA

Donji obrasci imaju svrhu da posluže isključivo kao uzorak. Ambasada nema odgovornost u pogledu korišćenja istih, odnosno savetuje da punomoćje ili izjava budu sačinjeni od strane kvalifikovanog lica.    

  • Izjava o priznavanju očinstva (MS Word ili PDF format)
  • Ovlašćenje (MS Word ili  PDF  format)
  • Ovlašćenje za motorno vozilo (MS Word ili  PDF format)
  • Ovlašćenje za razvod braka (MS Word ili PDF  format)

Za dodatne informacije, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade na e-mail consular.ottawa@mfa.rs


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Zakazivanje termina
eUprava
Prebivalište
Plaćanje i cenovnik
Putne isprave
Overa dokumenata
Matične knjige
Državljanstvo
Carina
Izdavanje vize
Vojna obaveza
Ostale konzularne usluge