Printer Friendly Version Војна обавеза @ 18 September 2012 01:33 PM

ОБАВЕЗЕ ВОЈНИХ ОБВЕЗНИКА КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Лица која бораве на конзуларном подручју Амбасаде подлежу обавези увођења у војну евиденцију. Увођењем у војну евиденцију војни обвезник је регулисао војну обавезу.

У циљу регулисања војне обавезе, у војну евиденцију Амбасаде уводи се:

  • лице које стално борави у иностранству, у календарској години у којој навршава 18 година, као и лице старијег годишта које из било којег разлога није уведено у војну евиденцију.
  • лице које је отпутовало у иностранство на боравак дужи од једне године. То лице је дужно да се у року од 30 дана од преласка државне границе пријави надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

За увођење у војну евиденцију подносе се следећа документа:

  • копија пасоша Републике Србије
  • доказ о адреси у Канади (идентификациони докумет са адресом становања, нпр. возачка дозвола)
  • попуњен формулар за увођење у војну евиденцију (prijavaVO.doc).
  • конзуларни трошкови у износу од 4 CAD (начини плаћања)
  • коверат са плаћеном поштарином адресиран на Вашу кућну адресу (за слање картончића - доказ о увођењу у војну евиденцију Амбасаде) (достављање поштом)

За држављанина Републике Србије који није служио војни рок, Центар Министарства одбране Републике Србије за локалну самоуправу ће, по службеној дужности, донети решење о превођењу у резервни састав када то лице наврши 30 година.Решење о превођењу у резервни састав за држављанина млађег од 27 година биће дато на његов захтев под условом да испуњава услове из члана 44 и 66, став 4 Закона о радној, војној и материјаној обавези.

Ако је лице које поседује двојно држављанство одслужило војни рок у другој земљи чије држављанство поседује, може поднети захтев за превођење у резервни састав Војске Републике Србије.


Информације на сајтовима надлежних министарстава Р. Србије:


За додатна обавештења, молимо обратите се Конзуларном одељењу Aмбасаде.