Printer Friendly Version Izložba "Žene kroz vreme i nacije" akademske slikarke Marine Gavanski Zissis @ 14 March 2014 01:50 PM

U Ambasadi R.Srbije u Otavi otvorena je 5. marta o.g. izložba "Žene kroz vreme i nacije", akademske slikarke srpskog porekla Marine Gavanski Zissis. Izložba broji oko 30 slika ulja na platnu i 10 akvarela i bila je postavljena do 10. marta o.g. Marina Gavanski-Zissis je završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, a živi i radi u Montrealu.

Izložba je posvećena Međunarodnom danu žena i ovim povodom na otvaranju su prezentovane slike Carice Milice i princeze Olivere, koje je specijalno za ovu priliku Marina Gavanski-Zissis naslikala.

Počasni gost na otvaranju izložbe bila je ambasador Indonezije NJ.E. Dienne H. Moehario, koja je i predsednik udruženja žena akreditovanih šefova misija u Otavi (WAO).

U svom obraćanju ambasador Dienne H. Moehario je izrazila zahvalnost Ambasadi R.Srbije povodom organizovanja izložbe i najavila predstojeću panel diskusiju u Parlamentu Kanade. Udruženje žena akreditovanih šefova misija u Otavi (WAO), zajedno sa kanadskim Parlamentom, organizuje 25. marta o.g. panel diskusiju u Parlamentu Kanade povodom Međunarodnog dana žena.

Slikarka Marina Gavanski-Zissis je u svom objašnjenju prezentovane slike elaborilara uloge Carice Milice i princeze Olivere u srpskoj istoriji. Mirjana Šešum-Ćurčič, o.p.a.i. je u uvodnom obraćanju istakla značaj rodne ravnopravnosti kao jednog od osnovnog principa ljudskih prava, Nacionalnu strategiju za unapređenje položaja žena i rodnu ravnopranost R.Srbije, kao i ovogodišnju temu UN koja posvećena Međunarodnom danu žena.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, kanadskih institucija, različitih udruženja iz Otave i srpske zajednice u Otavi i Montrealu.