Printer Friendly Version MAJA GOJKOVIĆ – PREDSEDNIK NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE @ 24 April 2014 02:10 AM

BEOGRAD, 23. aprila - Novoizabrana predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da će istrajati u tome da svi poslanici bez obzira na to da li su u vladajućoj koaliciji ili opoziciji budu jednaki u pravima i odgovornostima.

U prvom obraćanju sa nove dužnosti, Gojković je kazala da joj je velika privilegija da bude "prva među jednakima" ali da je to ujedno i velika odgovornost. Ona je kazala da se njeni ciljevi ne razlikuju od ciljeva njenih prethodnika i da su to prvenstveno dalji razvoj demokratije u parlamentu i Srbiji, i duha tolerancije. "Koristim priliku da vam obećam da ću istrajati u tome da poslanici budu jednaki u pravima i odgovornostima bez obzira da li su u vladajućoj većini ili opoziciji. Sliku parlamenta ne može da stvara samo jedan čovek već i svi vi koji ćete raditi sa mnom", istakla je ona. Za izbor Maje Gojković glasala su 194 poslanika, 14 je bilo protiv, a uzdržanih devet poslanika.

U biografiji podeljenoj poslanicima i novinarima navodi se da je Maja Gojković rođena 22. maja 1963. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu 1987. godine, a pravosudni ispit je položila 1989. godine. U parlamentarnom životu je aktivna od 1992. godine. Bila je poslanik u Skupštini Vojvodine od 1996. do 2000. godine. Obavljala je funkciju ministra bez portfelja u Vladi Srbije od 1998. do 1999. godine i bila je potpredsednica Vlade SR Jugoslavije od 1999. do 2000. godine. Na lokalnim izborima u septembru 2004. godine izabrana je za gradonačelnicu Novog Sada. Od maja 2012. godine Maja Gojković je narodni poslanik u Skupštini Srbije, članica odbora za spoljne poslove i odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, piše na kraju zvanične biografije. Maja Gojković je bila član Srpske radikalne stranke (SRS) od osnivanja, februara 1991. do marta 2008. godine, kada je isključena iz partije. U oktobru 2008. godine registrovala je novu partiju pod nazivom Narodna partija čiji je ona bila lider. Narodna partija postala je maja 2010. godine članica Ujedinjenih regiona Srbije, a iz tog saveza je isključena 26. juna 2012. godine, zbog, kako je obrazloženo, neovlašćenih pregovora sa Demokratskom strankom oko podrške za formiranje vlade. Nekoliko meseci kasnije, 3. decembra 2012. godine, stranka Maje Gojković pristupila je kolektivno Srpskoj naprednoj stranci, a Gojkovićeva je postala član predsedništva SNS.