Printer Friendly Version Višestrana saradnja Srbije i pacifičkog dela Kanade @ 27 November 2017 08:30 PM

OTAVA, 24. novembra 2017. (Beta) - Produbljivanje privredne i kulturne saradnje Srbije i pacifičke kanadske provincije Britanska Kolumbija bile su teme tokom višednevne posete ambasadora Srbije u Kanadi Mihaila Papazoglua Vankuveru, koji je prisustvovao i obeležavanje istorijskih dogadjaja i savremenih mirovnih operacija.

Na privrednom planu najznačajniji je sastanak sa rukovodećim ljudima rudarske kompanije Nevsan Risorsiz (Nevsun Resources) koja namerava da uloži dodatne stotine miliona dolara u istraživanja nalazišta bakra i zlata u istočnoj Srbiji u postojećem projektu Timok.

Ambasador Papazoglu zatvorio je i deseti, jubilarni Festival srpskog filma na kome je nova filmska ostvarenja iz Srbije ove godine videlo više od 1.000 gledalaca, ne samo pripadnika srpske iseljeničke zajednice već i drugih kanadskih filmofila.

Osnivač i organizator te sada već tradicionalne kulturne manifestacije je počasni konzul u Britanskoj Kolumbiji Predrag Vladiković.

Ambasador i počasni konzul prisustvovali su i savezničkim manifestacijama obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu, a ambasador Papazoglu bio je i srpski predstavnik na Medjunarodnoj konfereniji o mirovim operacijama koja je, uz prisustvo više od 30 ministara odbrane raznih zemalja - članica UN  takodje održana u Vankuveru.

Više od 300 pripadnika vojske Srbije danas učestuje u operacijama čuvanja mira u svetu.

Ambasador Papazoglu i počasni konzul Vladiković sastali su se i sa poslanikom Nove demokratske partije (NDP) iz Barnabija u regionu Vakuvera u kanadskom Parlamentu Piterom Džulijanom (Peter Julian).

Džulijan je član Grupe prijateljstva sa Srbijom u parlamentu u Otavi, ali je i medju onim poslanicima u čijoj su nadležnosti i odluke o postavljanju istorijskih obeležja.

Ambasada Srbije želi da u zdanju kanadskog Parlamenta ili u gradskoj većnici, takodje u samom centru kanadske prestonice, a u sklopu obeležavanja stote godišnjice završetka Prvog svetskog rata 2018. bude otkrivena spomen-ploča prvoj žrtvi tog rata (Srbinu) i poslednjem stradalom (Kanadjaninu). Dve zemlje su bile saveznici u Velikom, ali i u Drugom svetskom  ratu.

Papazoglu i Vladiković sastali su se u glavnom gradu te pacifičke kanadske provincije Viktoriji, i sa generalnom guvernerkom Džudit Gišon (Judith Guichon).