Printer Friendly Version Priredjen Dan Srbije u Kanadi @ 23 April 2018 08:21 PM

Dan Srbije organizovan je u glavnom gradu Kanade, Otavi, kao deo manifestacije "Otava pozdravlja svet" i proslave 150 godina kanadske konfederacije.

Ambasada Srbije odgovorila je na poziv kanadskih vlasti upućen diplomatskim predstavništvima različitih država da jednodnevnim programom predstave svoju zemlju.

Predstavljanje Srbije organizovano je u saradnji ambasade i lokalne doseljeničke zajednice odnosno crkveno-školske opštine (CŠO) Sveti Stefan.

 

"Dan Srbije" otvorili su gradonačelnik Otave Džim Votson (Jim Watson), ambasador Srbije Mihailo Papazoglu i doskorašnji i predsednik CŠO Sveti Stefan Jovan Krstić.

Ambasador Papazoglu izrazio je zadovoljstvo učešćem Srbije u proslavi velikog jubileja Kanade i osvrnuo se na izložbu priredjenu prošle godine u Beogradu povodom 75-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, a koja je sada u Otavi bila deo prezentacije Srbije.

Papazoglu je takodje najavio obeležavanje 100. godišnjice otvaranja počasnog konzulata Srbije u Montrealu iduće godine.

U ceremonijalnom delu programa himne Kanade i Srbije otpevao je Žejko Zec, a dečji hor koji čine učenici Srpske škole u Otavi i druga deca iz srpske zajednice otpevao je pesmu "Tamo daleko".

Na tematskim štandovima posetioci su mogli da se upoznaju ili obnove znanje o ličnosti i delu Nikole Tesle i Vuka Karadžića.

Priredjena je i izložba radova akademske slikarke iz Montreala Marine Gavanski sa portretima Nikole Tesle, kneza Miloša, princeze Simonide i Novaka Djokovića.

Izloženi su i pejsaži i druga dela sa motivima iz Srbije slikara Miloša Bojovića iz Toronta, kao i radovi Živane Djukić Kostić, Jasminke Kukić, Sretenke Odobašić i drugih umetnika-doseljenika koji su aktivni ne samo u lokalnoj srpskoj zajednici nego i na otavskoj likovnoj sceni.

Dragica Bogdanović priredila je aranžman tradicionalnih ručnih radova iz Srbije, a organizovan je i štand sa video promocijama i štampanim prospektima kojima je predstavljena turistička ponuda Srbije.

Pod geslom "Ukus Srbije" CŠO Sveti Stefan ponudila je posetiocima srpske kulinarske specijalitete, a zainteresovani su mogli da kupe i prehrambene proizvode iz Srbije.

U predstavljanju narodnih igara i pesama učestvovale su sve uzrasne grupe folklora Kolo i Legende, kao i muzičke grupe: Harmonia, Društvo za razvoj kulture i Vedran.

Organizatori su registrovali 8.360 posetilaca medju kojima su bili i gosti-ambasadori: poslednji kanadski ambasador u Beogradu pre raspada Jugoslavije Džems Biset, kao i sadašnji ambasadori i drugi predstavnici ambasada BiH, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Slovačke i drugih država u Otavi.

Milomir Niketic, novinar iz Otave

https://beta.rs