Printer Friendly Version REŽIM ULASKA DOMAĆIH I STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU USLED PANDEMIJE KORONA VIRUSA COVID -19 @ 20 May 2020 07:00 PM

18.5.2020

1. DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE, STRANI DRŽAVLJANI KOJI IMAJU ODOBREN PRIVREMENI BORAVAK ILI STALNO  NASTANJENJE U R. SRBIJI I AKREDITOVANI ČLANOVI DIPLOMATSKIH MISIJA I MEĐUNARODNIH MISIJA SA ČLANOVIMA SVOJIH PORODICA, MOGU UĆI U R. SRBIJU:
 
a) Uz obavezno određivanje zdravstvenog nadzora u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima), ili druge mere zdravstvenog nadzora u skladu sa važećim propisima. Zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana može biti prekinut ukoliko na lični zahtev i o sopstvenom trošku zainteresovana lica dobiju negativan „PCR“ test, izdat od strane referentne laboratorije u R. Srbiji;
 
b) Bez određivanja mera zdravstvenog nadzora ukoliko poseduju negativan „PCR“ test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (COVID-19), ne stariji od 72 sata od momenta izdavanja od strane referentne laboratorije zemlje iz koje dolaze, ili ako su u inostranstvu boravila ne duže od 72 sata;
 
c) Deca do 12 godina starosti ne moraju da budu testirana, ukoliko putuju sa roditeljima, starateljima ili licima iz porodičnog domaćinstva, koji imaju negativan gore navedeni test.
 
UKOLIKO KOD NEKOG OD NAVEDENIH LICA BUDU UOČENI SIMPTOMI ZARAZNE BOLESTI KOVID 19, BIĆE ODMAH UPUĆEN U ODGOVARAJUĆU ZDRAVSTVENU USTANOVU.
 
 
2.STRANI DRŽAVLJANI KOJI NEMAJU ODOBREN BORAVAK U REPUBLICI SRBIJI, MOGU U REPUBLIKU SRBIJU UĆI UKOLIKO:
 
a) Poseduju negativan „PCR“ test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (COVID-19), ne stariji od 72 sata od momneta izdavanja od strane referentne laboratorije zemlje iz koje dolaze, kao i dozvolu koju izdaje radno telo Vlade R. Srbije (Komisija), posredstvom ambasada i konzulata zemalja, čiji su državljani, a čije je sedište u R. Srbiji. Više informacija o ovoj proceduri možete dobiti na e-mail info.covid-19@gov.rs.
 
  • Za pribavljanje gore navedene dozvole, Generalnom konzulatu R. Srbije u Torontu mogu se obratiti strani državljani, koji putuju zajedno sa članovima porodice koji su državljani R. Srbije.
  • Dozvolu mogu dobiti i strani državljani bez negativnog testa, u slučaju tranzita kroz R. Srbiju ili spajanja porodice (supružnik, deca, roditelji), pod uslovom kada strani državljanin boravi u zajedničkom domaćinstvu sa članovima porodice.
  • Deca, strani državljani do 12 godina starosti ne moraju imati test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 (COVID-19), ako roditelj, staratelj ili lica iz porodičnog domaćinstva,  koje je u pratnji deteta, poseduju gore naveden negativan test.
b) Strani privrednici za gore pomenutu dozvolu obraćaju se Privrednoj komori Srbije.