Printer Friendly Version 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе @ 24 September 2021 07:37 PM

Србија и Република Српска први пут обележавају заједнички празник - Дан јединства Србије, слободе и државне заставе. Слави се 15. септембра, на дан пробоја Солунског фронта 1918. године пред крај Првог светског рата.

У свим општинама у Србији и Републици Српској, тргови и централне улице украшени су државном и државном заставом Републике Србије. Овај празник ће се заједнички прослављати у Србији и Републици Српској и на свим просторима где су Срби широм света, симболизујући јединство српског народа.

Безвременска симболика овог датума огледа се у чињеници да је то дан када је 1918. године, после више од две године, коначно дошло до пробоја Солунског фронта и започео процес ослобођења Србије, који је окончан 1. новембра, у само 45. години. дана.

"У јесен 1918. почео је продор Солунског фронта. Мало је савезничких снага у Првом светском рату могло тада замислити да ће ово бочно ратиште ускоро добити такав значај, те да ће око 62.000 војника државе коју многи више немају чак се веровало да ће одлучити исход победе која је практично окончала Први светски рат “.

Зато вас молимо да 15. септембра разоткријете и машете српском заставом где год да сте.