Printer Friendly Version 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave @ 24 September 2021 08:09 PM

Srbija i Republika Srpska prvi put obeležavaju zajednički praznik - Dan jedinstva Srbije, slobode i državne zastave. Slavi se 15. septembra, na dan proboja Solunskog fronta 1918. godine pred kraj Prvog svetskog rata.

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj, trgovi i centralne ulice ukrašeni su državnom i državnom zastavom Republike Srbije. Ovaj praznik će se zajednički proslavljati u Srbiji i Republici Srpskoj i na svim prostorima gde su Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Bezvremenska simbolika ovog datuma ogleda se u činjenici da je to dan kada je 1918. godine, posle više od dve godine, konačno došlo do proboja Solunskog fronta i započeo proces oslobođenja Srbije, koji je okončan 1. novembra, u samo 45. godini. dana.

"U jesen 1918. počeo je prodor Solunskog fronta. Malo je savezničkih snaga u Prvom svetskom ratu moglo tada zamisliti da će ovo bočno ratište uskoro dobiti takav značaj, te da će oko 62.000 vojnika države koju mnogi više nemaju čak se verovalo da će odlučiti ishod pobede koja je praktično okončala Prvi svetski rat “.

Zato vas molimo da 15. septembra razotkrijete i mašete srpskom zastavom gde god da ste.