Printer Friendly Version НИЈАГАРИНИ ВОДОПАДИ засветлеће у бојама СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ Дан државности Србије обележиће се и у Канади @ 15 February 2022 04:24 PM

  

Амбасадор Србије у Канади Дејан Ралевић најавио је да ће Дан државности Србије бити обележен и у Канади, где ће у Отави ће бити подигнута српска застава, док ће Нијагарини водопади бити осветљени у бојама националне тробојке.

"Наша национална застава биће подигнута испред Градске куће где ће се вијорити цео дан у знак пажње и поштовања које главни град Канаде показује према држвама које у Отави имају своја дипломатска представништва у и чији грађани чине део канадске заједнице", рекао је Ралевић за Тањуг и додао да је Србија прва која је увела обележавање националног празника на чувеним водопадима.

Према речима амбасадора, због епидемиолошких мера, као и забране окупљања у централним деловима Отаве због протеста који трају, ове године ће изостати свечана церемонија подизања заставе.

Амбасада је, како је подсетио, прошле године упутила захтев Националном парку Нијагара са молбом да водопади буду осветљени у бојама српске националне заставе.

"Захваљујући разумевању и одличној сарадњи са Ниагара Паркс Цоммишион, и ове године смо добили прилику да осветлимо чувене водопаде, а имали смо срећу да ту ради и наш Панчевац Слободан Марин, који је експерт за светло и који ће у 22.15 (04.15 по времену у Србији) осветили водопаде у трајању од 15 минута", рекао је Ралевић.

Србија је била прва држава која је увела традиционално обелезавање Дана државности на Нијагариним водопадима уз огромну подршку Националног парка, али и самог града Нијагара Фолс - њеног градонацелника Џима Диодатија.

Градоначелник и град годинама подржавају активност врло значајне и успешне српске заједнице у Нијагари, укључујући и обележавање Дана Николе Тесле.

Амбасадор Ралевић позива све да се придуже амбасади у облежавању Дана државности.
Додаје да је, након што је Србија започела традицију осветљавања чувених водопада поводом Дана државности, отворена могучност другима да, на комерцијалним основама, затраже од надлежних да осветле водопаде одговарајучим бојама.

Почасно осветљавање Нијагариних водопада, иначе се дешавало, првенствено, за рођендан британске краљице Елизабете, а водопади су 2016. године први пут обојени краљевском пурпурном бојом у част њеног 90. рођендана.

NIJAGARINI VODOPADI zasvetleće u bojama SRPSKE TROBOJKE Dan državnosti Srbije obeležiće se i u Kanadi - Blic.rs