Printer Friendly Version 15. i 16. FEBRUAR 2022, OBELEŽAVANJE DRŽAVNOG PRAZNIKA REPUBLIKE SRBIJE @ 17 March 2022 07:43 PM

Ambasada Republike Srbije u Kanadi vas poziva na specijalnu projekciju Nijagarinih vodopada u bojama srpske trobojke, povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije 15. februara 2022. godine.

Vodopadi će biti osvetljeni crvenom, plavom i belom svetlošću u 22:15 EST (4:15 po vremenu u Srbiji) u trajanju od petnaest (15) minuta. Imajte na umu da je vreme osvetljavanja okvirno i podložno promenama u zavisnosti od vremenskih uslova.

Link kamere za uživo praćenje
(https://www.earthcam.com/canada/niagarafalls/...).


Video snimak Ministarstva spoljnih poslova povodom Dana državnosti 2022 -  YouTube

Na današnji dan 1804. godine, u Orašcu su se okupili srpski ustanici i ujedinili protiv otomanske okupacije. Prvim srpskim ustankom počela je tzv. Srpska revolucija, koja je trajala sve do 1835. godine. Te godine, na isti dan kada su se ustanici, predvođeni Karađorđem, okupili u Orašcu 1804. godine, u Kragujevcu je sačinjen i potvrđen prvi Ustav Kneževine Srbije (Sretenjski ustav). Ovaj datum, u svakom smislu, predstavlja prekretnicu u istorijskom i političkom životu Srbije i Srba, a ogroman uticaj ostavio je i na kulturnu i obrazovnu baštinu našeg naroda i države. Zato ga danas, sa ponosom, obeležavamo kao Dan državnosti Republike Srbije. U nastavku je video poruka ministra spoljnih poslova Republike Srbije povodom Dana državnosti.