Printer Friendly Version Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu, oktobar 2022. godine - Obaveštenje @ 6 October 2022 09:03 PM

Obaveštavamo da Republički zavod za statistiku, u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine, sprovodi: „Istraživanje o državljanima Republike Srbije koji žive u inostranstvu“.

Pozivamo državljane Republike Srbije koji, sa svim članovima svog domaćinstva ili kao samačko domaćinstvo, žive u inostranstvu da učestvuju u istraživanju.  Svrha sprovođenja ovog istraživanja jeste da dobijemo što potpuniju sliku o brojnosti i osnovnim demografskim, migratornim, obrazovnim karakteristikama naših građana u inostranstvu.
Ukoliko želite da učestvujete u istraživanju, potrebno je da se registrujete i popunite Upitnik.

U istom periodu, tokom oktobra 2022. godine se u Republici Srbiji sprovodi Popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Popis se sprovodi samo na teritoriji Republike Srbije. Državljani RS sa prebivalištem odnosno boravištem u RS, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u RS, u obavezi su da učestvuju u Popisu. U popisu se, takođe, prikupljaju podaci i o članovima domaćinstava koji se za vreme popisa nalaze u inostranstvu (školuju se, rade ili borave u inostranstvu iz drugih razloga). Za ta lica podatke daju članovi njihovih domaćinstava u Republici Srbiji.

U skladu sa članom 15. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, popisuju se "državljani Republike Srbije na radu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RS, delovima privrednih društava u inostranstvu, predstavništvima Privredne komore Srbije u inostranstvu, Organizaciji Ujedinjenih nacija, njenim organima i specijalizovanim agencijama i drugim međunarodnim organizacijama, kao i članovima njihovih domaćinstava koji sa navedenim licima borave u inostranstvu".