| |     ћирилица | english  
Naslovna
Kontakt

Radno vreme:
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):
9:00 - 13:00 časova

Konzularne usluge:
consulare@serbianembassy.ca

Adresa:
21 Blackburn Avenue
OTAVA Ontario
K1N 8A2
KANADA
Lokacija/Mapa

Telefon:  + 1613 / 233-62-89, 233-6280
Faks:       + 1613 / 233-78-50

General mail: diplomat@serbianembassy.ca

Državljanstvo: diaspora@serbianembassy.ca

Sajt: www.ottawa.mfa.gov.rs

 

 

Dragi posetioci,
Dragi kanadski prijatelji,
Dragi sunarodnici,


Kao veliku čast sam prihvatio diplomatsku misiju ambasadora Republike Srbije u Kanadi kao profesionalni i lični izazov. Čast mi je da službujem u G7 / G8 zemlji, zemlji koja je oslonac demokratskog i slobodnog sveta, pionir multikulturalizma, koja je šest puta bila članica Saveta bezbednosti UN, čije je globalno ekonomsko prisustvo i političko angažovanje  u međunarodnoj zajednici opšte priznato.

Obe zemlje, i Srbija i Kanada, su se borile rame uz rame kao saveznici u Prvom i Drugom svetskom ratu. Bili smo na pravoj strani istorije, platili veliku cenu i pretrpeli velike ljudske i materijalne gubitke. Slični izazovi postoje i danas.

Danas, Srbija ispunjava svoju ulogu lidera u promovisanju stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i Jugo-istočne Evrope i istovremeno daje svoj doprinos svetskom miru učestvujući u šest UN i dve EU međunarodne mirovne misije.

Sa jasnim programom za punopravno članstvo u EU 2020 godine, koje obuhvata strukturne, političke i ekonomske reforme, kao i duboke promene u srpskom društvu, mi želimo transformaciju naših potencijala u kapacitete.

Srpska ekonomija se oporavlja sporo ali sigurno, i nedavno sklopljen poslovni dogovor o izvozu kola iz Srbije za Kanadu, preko Zastava-Fiata u okviru Fiat-Krajsler projekta, je ujednačio našu ekonomsku i privrednu razmenu. Sa druge strane, veći broj kanadskih investitora je već prisutna na srpskom tržištu, posebno iz sektora kanadske ekspertize - rudarstva, energetike i poljoprivrede. Oni su dobro poznati po stručnosti i poslovnom integritetu. Moj zadatak je da njihov broj uvećam, kao i da otvorim vrata za srpske privrednike u Kanadi, posebno u domenu informatičkih tehnologija i proizvodnje hrane.

Ja sam ponosan što mogu da Vas pozdravim u ime više od 150.000 predstavnika srpske zajednice u Kanadi. Želja za boljim životom ili teška vremena su ih doveli ovde. Šansa za uspeh, mogućnost da se u Kanadi živi od svog rada, pošteno radi i zaradi, kao i otvoreno društvo ih je zadržalo. Oni su među vama ili su vaši prvi susedi.

Dragi prijatelji,

Savezništvo nas je spajalo kroz istoriju,
Moderna vremena i globalizacija su nas učinile susedima,
Zajednički interes rodio je partnerstvo,
Neka ga budućnost potvrdi.

Živela Srbija, živela Kanada!

 Predaja akreditiva Mihaila Papazoglua u Otavi

 

Papazoglu predao akreditive

Novi ambasador republike Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu predao je akreditive Dejvidu Džonstonu, federalnom predstavniku monarha-kraljice Elizabete druge u Rido Holu u Otavi. Ambasador Papazoglu preneo je pozdrave rukovodstva Srbije i potvrdio spremnost Srbije za jačanje bilateralnih odnosa. On je, takođe, naglasio značaj uspostavljanja konkretnih koraka u saradnji dve države u rešenju viznog režima, kako se ne bi stalno kretalo od početka.

Ambasador Papazoglu je istakao da je akcenat u odnosu između dve zemlje na ekonomskoj saradnji, i objasnio da je izvoz Fijata izbalansirao ekonomsku razmenu između Kanade i Srbije. On je Džonstona podsetio da su Kanada i Srbija bile savezenici u oba svetska rata i to na pravoj strani, a na budućnosti je da da pečat toj saradnji. Ambasador Srbije ponovo je uputio poziv Kanadi da uzme učešće na međunarodnoj donatorskoj konferenciji koju zajedno organizuju Srbija i Bosna i Hercegovina 16. jula u Briselu. Inače, do kraja godine, očekuje se poseta ministra inostranih poslova Kanade Džona Berda Srbiji.

Zvanični predstavnik kraljice Elizabete II Dejvid Džonston čestitao je ambasadoru Papazoglu na prvoj diplomatskoj misiji u ulozi ambasadora.

" Siguran sam da će vaše bogato diplomatsko iskustvo kao i to što govorite engleski i francuski biti vaše prednosti na dužnosti ovde u Kanadi. Nadam se da ćete naći načina da sa nama Kanađanima podelite vaše znanje o srpskoj kulturi, a siguran sam da ćete u nama imati zainteresovanu publiku za nova saznanja", rekao je Džonston prilikom predaje akreditiva novog ambasadora Srbije.

Poruka narodu Srbije

Džonston je zamolio ambasadora Papazoglua da prenese simpatije i dobre želje narodu Srbije u momentu kada se suočava sa posledicama tragičnih poplava u zemlji.
"Snažna povezanost naša dva naroda stvaraju osnovu za uspostavljanje veza i odnosa na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu i ja sa zadovoljstvom očekujem njihovo unapređenje u narednim godinama", istakao je prilikom predaje akreditiva ambasadora Papazoglua.

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Kanada/Vesti/415909/-Papazoglu-predao-akreditive

Пријем - г-ђа. Ђурђа Папазоглу, Њ.Е. Михаило Папазоглу, г-ђа. Трудо и г. Џастин Трудо,  Децембер 2015, Отава


Г. Ивица Дачић, ППВ и МСП Републике Србије и г. Стефан Дион, Министар иностраних послова Канадe, Mинистарски састанак ОЕБС, 3. и 4. децембар, 2015 у Београду, Србија


Komemoracija 75 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Kanade i Srbije 


 

 

 

 

 

 

 

   

Premijer Kanade, Stiven Harper i Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador Republike Srbije na obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata za Veliku Britaniju i zemlje Komonvelta, 4. avgust 2014   Ministar spoljnih poslova Kanade, Džon Berd i Nj.E. Mihailo Papazoglu, Ambasador Republike Srbije, na proslavi Dana državnosti Kanade, 1. jul 2014 

 

                                                                                                                            
                                                             
                 
     
 

 Kontakt
Kontakt
Praznici
Počasni konzuli